Jesień
Jesień - Klinika Athena Med Szczecin
Okres jesienny wiąże się z częstszymi chorobami naszych dzieci, wywołane jest to zazwyczaj osłabieniem odporności organizmu. Podstawową zasadą jest budowanie zdrowia poprzez spożywanie odpowiednich produktów. Dotąd większość z nas zaczynała dbać o układ immunologiczny dopiero w trakcie choroby.
8 zasad, aby poprawić pracę układu odpornościowego:
- Odpowiednio zbilansowana dieta jest podstawą w utrzymaniu zdrowia. W tym przypadku sprawdza się stwierdzenie, że zdrowie zaczyna się w jelitach, i jakość spożywanego pokarmu wpływa na odporność. Na pewno cukier, syrop glukozo-fruktozowy będą niekorzystnie wpływać na system immunologiczny.
- Dostateczna podaż wody. Dziecko powinno wypijać około 1,2 - 1,5 l wody w ciągu dnia.
- Aktywność fizyczna - regularny wysiłek fizyczny poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.
- Dziecko powinno spożywać 5 porcji warzyw i 3 porcje owoców w ciągu dnia. Jako porcję owoców lub warzyw liczymy sok. Warzywa bogate są w witaminy i minerały poprawiające pracę całego organizmu.
- Witaminami wspomagającymi układ odpornościowy są wit. A, C i E - głównym źródłem tych składników jest marchew, szpinak, brokuły, pomidory, papryka, cytrusy oraz porzeczki i truskawki.
- Do codziennej diety dzieci należy włączyć produkty probiotyczne takie jak kiszonki, jogurty naturalne z dodatkiem owoców, kefiry.
- Działanie antyzapalne wykazują kwasy omega 3. Bogatym źródłem tych kwasów jest olej lniany, siemię lniane, ryby tłuste: łosoś, pstrąg, makrela. Jeśli dziecko nie lubi ryb należy rozważyć suplementację kwasami Omega 3.
- Cebula, czosnek, imbir powinny królować w okresie jesiennym. Wzmacniają one odporności, działają przeciwbakteryjnie.